söndag 25 augusti 2013

Grundrecept ljust surdegsbröd

300 g nyförfriskad surdegsgrund
5 dl vatten
750 g ekologiskt vetemjöl special
20 g salt

Blanda allt för hand. Lägg i en inoljad plastlåda med lock. Dra degen och vik den ett par gånger efter ca 1 timma. Ställ in lådan i kylen. Ta fram den tidigast efter 10 timmar och senast efter 24 timmar.

Denna grunddeg kan man baka ut på oändliga sätt. Man kan låta den långjäsa i jäskorg som 1-2 stora bröd, dela den till baguetter, ciabatta eller småfranska. Det som skiljer är gräddningstiderna. Ugnen kan vara mellan 240 och 275 g lite beroende på hur mörk man vill att skorpan ska bli. Gräddningstiden för småbröd och baguetter ca 20 min och större bröd 35-45 min.

För att se hur formar till baguetter - titta på Sebastiens härliga film!

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar