torsdag 21 november 2013

Vörtbröd på surdeg




Efter snart ett år som surdegshobbybagare närmar sig julen med stormsteg. Vörtbröd är ett måste för mig. Det måste ju funka att baka på surdeg, eller?

Svaret är: OM DET GÖR!
Efter att ha googlat runt fastnade jag för receptet hos matgeek.se som jag haft som utgångspunkt. Största skillnaden är att jag bytt ut russinen mot torkade fikon och minskat mjölmängden. Mitt recept kommer nedan, ursprungsreceptet är här.

I all hast och innan jag hittat ett "riktigt" recept hann jag köpa en påse Sankta Maria Vörtmix. Nåja, jag gillar inte att slänga saker och tänkte att detta blir nu ett riktigt bra test. Ursäkta Sankta Maria, men det luktade inte ens gott när brödet var i ugnen. Skillnaden att göra kryddblandningen själv och använda påspulver är ofantlig. Men all heder för de "rena" kryddorna Sankta Maria. De var era kryddor som jag använde när jag mortlade själv.

Om brödet, mot förmodan, börjar bli torrt, skär upp det i tunna skivor, pensla med olivolja och kör 5-8 min i 275 grader så har du en suveränt god julcrostini som passar till alla möjliga goda ostar.



Här kommer receptet:


250 g aktiv nymatad surdeg
1 flaska porter (33 cl)
3 dl julmust
100 g smält smör eller 1 dl rapsolja
1/2 dl mörk sirap
50 g muscovadosocker
17 g salt
1 msk mald pomerans
1 msk finstött kardemumma
1 1/2 msk ingefära
1 msk finstött nejlika
300 g rågmjöl
650-750 g vetemjöl special
3-5 torkade fikon
  1. Koka upp portern snabbt (så att alkoholen försvinner, annars dör surdegen). Låt svalna. För snabbare avsvalning, tillsätt kall julmust.
  2. Blanda i surdegsgrunden
  3. Använd gärna hel kardemumma och nejlika och mortla själv. Blanda i alla kryddor i olja eller smält smör. Blanda i degvätskan.
  4. Tillsätt sirap, socker och salt
  5. Blanda i mjölet och blanda degen ordentligt. Låt vila 5-10 minuter.
  6. Tillsätt hackade torkade fikon.
  7. Lägg i degen i en oljad plastlåda med lock. Låt vila ca 1 timme. Vik in kanterna mot mitten en eller ett par gånger. Ställ in i kylen när du ser att degen kommit igång och börjat jäsa. Degen kan stå i kylen 12-24 timmar nu. Ta fram den en stund innan du tänkt baka av bröden.
  8. Utbakning. Sätt ugnen på 260 grader. Dela degen i 2-3 delar och forma försiktigt till limpor. Strö rejält med mjöl över limporna. Den som vill kan snitta mönster i bröden strax innan gräddning.
  9.  Ställ in bröden i ugnen. Kasta in en skvätt vatten eller spraya med en blomflaska för att få in ånga i ugnen i början av gräddningen (hjälper brödet att jäsa genom att ytan hålls mjuk en stund till). Sänk temperaturen till 230-245 grader (beror på din ugn). Grädda 25-35 minuter







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar