Släktens favorittårta som kan varieras i oändlighet |
Botten:
3 hårt vispade äggvitor
100 g malda hasselnötter eller mandel (kan uteslutas men då gräddas kakan betydligt längre)
1 dl strösocker
Blanda socker och nötter och vänd försiktigt ner i de vispade äggvitorna. Om du gör varianten utan nötter, gör du som med vanlig maräng, dvs när du vispad äggvitorna fortsätter du att vispa och tillsätter lite socker efter hand och kör tills du har en krämig och fluffig marängsmet.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper till en rundel ca 25 cm diameter. Grädda orginalbotten i 200 grader 12-15 min och ca 1,5 timmar i 150 grader utan nötter.
Kräm:
70 g smör
1 dl socker
1 dl kaffegrädde
3 äggulor
1 tsk vaniljsocker (jag använder dock vaniljkärnor istället och tar 1 knivsudd)
Smält smöret, tillsätt övriga ingredienser och vispa ihop. Sjud under ständig omrörning (den får inte koka, då blir den grynig) tills krämen blivit just krämig, fortsätt därefter att röra i kallt vattenbad tills krämen börjat svalna. Krämen ska vara kall innan den monteras på tårtbotten.
Montering:
Lossa botten från bakplåtspappret och lägg på tårtfat. Bred den kalla krämen på botten. Vispa 3 dl grädde och lägg på. Topping är valfri, här är några exempel; siktat kakaopulver, färska bär, färsk frukt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar