fredag 2 augusti 2013

Ann Margrets tårta

Släktens favorittårta som kan varieras i oändlighet
Grundreceptet till denna favorit är en nötmarängbotten och kolasås. Det går bra att byta ut nötterna mot mandeln och är man allergiker kan man helt hoppa över nötter/mandel och grädda botten som vanlig maräng i stället. Kolasåsen går bra att smaksätta med kakao om man vill. Topping är valfri, frukter och bär har kommit till på senare år och numera är det standard. Så här gör man:

Botten:
3 hårt vispade äggvitor
100 g malda hasselnötter eller mandel (kan uteslutas men då gräddas kakan betydligt längre)
1 dl strösocker

Blanda socker och nötter och vänd försiktigt ner i de vispade äggvitorna. Om du gör varianten utan nötter, gör du som med vanlig maräng, dvs när du vispad äggvitorna fortsätter du att vispa och tillsätter lite socker efter hand och kör tills du har en krämig och fluffig marängsmet.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper till en rundel ca 25 cm diameter. Grädda orginalbotten i 200 grader 12-15 min och ca 1,5 timmar i 150 grader utan nötter.

Kräm:
70 g smör
1 dl socker
1 dl kaffegrädde
3 äggulor
1 tsk vaniljsocker (jag använder dock vaniljkärnor istället och tar 1 knivsudd)

Smält smöret, tillsätt övriga ingredienser och vispa ihop. Sjud under ständig omrörning (den får inte koka, då blir den grynig) tills krämen blivit just krämig, fortsätt därefter att röra i kallt vattenbad tills krämen börjat svalna. Krämen ska vara kall innan den monteras på tårtbotten.

Montering:
Lossa botten från bakplåtspappret och lägg på tårtfat. Bred den kalla krämen på botten. Vispa 3 dl grädde och lägg på. Topping är valfri, här är några exempel; siktat kakaopulver, färska bär, färsk frukt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar