fredag 24 maj 2013

Nu jäser det minsann!

Nu har jag fått ordentlig fart på surdegen. Äntligen!
Detta bröd är min absoluta favorit:

Flerkornskross och fröer - här är receptet:

  1. 300 g aktiv bubblande surdeg
    500 g vatten
    25 g linfrö
    25 g solrosfrö
    25 g pumpafrö
    100 g flerkornskross alt rågkross+vetekross
    650 g vetemjöl special
    17 g havssalt
Gör så här


  1. Blanda surdeg och vatten
  2. Tilsätt fröer och kross. Blanda.
  3. Blanda i mjölet.
  4. Rör sist ner saltet
  5. Lägg degen i en inoljad plastalåda med lock.
  6. Låt stå i rumstemperatur ca 1 h. Vik in kanterna på degen mot mitten.
  7. Ställ in degen i kylen över natten (eller dagen).
  8. Värm ugnen till 260 grader
  9. Ta fram degen, dela försiktigt i 2 delar och forma försiktigt till 2 bröd. Mjöla väl.
  10. Snitta bröden precis innan gräddningen och ställ in bröden i ugnen. Häll in en skvätt vatten eller sparya med blomflaska. Grädda 10 minuter, sänk därefter temperaturen till 230-240 grader och grädda ytterligare 20-30 minuter.
  11. Låt svalna på galler minst 45 minuter. Förvara aldrig i plastpåse. Ställ helst brödet med snittytan neråt på skärbrädan.
  12. Vill man ha "fina" bröd får man nu dela degen i 2, rundriva dem ( med det menas att man ska spänna ytan på degen genom att vika in degen mot mitten så att det blir en boll. Försök nyp i hop de invikta kanterna. Mjöla väl, lägg bröden i varsin väl inmjölad handduk. Vik över handduken, lägg i en jäskorg (går utmärkt med en vanlig brödkorg bara den har passande storlek). Lägg korgarna i plastpåsar och låt jäsa, antingen över dagen eller natten i kylskåp eller 3-4 timmar i rumstemperatur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar