Detta bröd är min absoluta favorit:
Flerkornskross och fröer - här är receptet:
300 g aktiv bubblande surdeg 500 g vatten 25 g linfrö 25 g solrosfrö 25 g pumpafrö 100 g flerkornskross alt rågkross+vetekross 650 g vetemjöl special 17 g havssalt
- Blanda surdeg och vatten
- Tilsätt fröer och kross. Blanda.
- Blanda i mjölet.
- Rör sist ner saltet
- Lägg degen i en inoljad plastalåda med lock.
- Låt stå i rumstemperatur ca 1 h. Vik in kanterna på degen mot mitten.
- Ställ in degen i kylen över natten (eller dagen).
- Värm ugnen till 260 grader
- Ta fram degen, dela försiktigt i 2 delar och forma försiktigt till 2 bröd. Mjöla väl.
- Snitta bröden precis innan gräddningen och ställ in bröden i ugnen. Häll in en skvätt vatten eller sparya med blomflaska. Grädda 10 minuter, sänk därefter temperaturen till 230-240 grader och grädda ytterligare 20-30 minuter.
- Låt svalna på galler minst 45 minuter. Förvara aldrig i plastpåse. Ställ helst brödet med snittytan neråt på skärbrädan.
- Vill man ha "fina" bröd får man nu dela degen i 2, rundriva dem ( med det menas att man ska spänna ytan på degen genom att vika in degen mot mitten så att det blir en boll. Försök nyp i hop de invikta kanterna. Mjöla väl, lägg bröden i varsin väl inmjölad handduk. Vik över handduken, lägg i en jäskorg (går utmärkt med en vanlig brödkorg bara den har passande storlek). Lägg korgarna i plastpåsar och låt jäsa, antingen över dagen eller natten i kylskåp eller 3-4 timmar i rumstemperatur.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar