lördag 6 september 2014

Kräftskiva med tillbehör...


Igår gick årets kräftskiva av stapeln. Kräftorna fiskade hos svärfar nere i Småland. När vi kommer upp från sjön med fångsten står svärfar beredd med kokande grytor. Kräftlagen består av vatten, öl, salt, krondill och lite socker.

I år provade jag att göra en svamplasagne som huvudrätt efter kräftorna. Grundreceptet hittar man här, det kommer från Allt om Mat. Jag bytte ut champinjoner och torkad Karl-Johan mot väl tilltagen mängd färska kantareller, Karl-Johan och trattkantareller.

Till dessert blev det en Pavlova:
4 äggvitor
2,5 dl socker
1/2 tsk ättiksprit
1 msk maizena

Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör i sockret. Fortsätt vispa tills marängen blivit glansig, och lätt toppar sig. Blanda då i maizena och ättika. Bred ut till rundel på ett bakplåtspapper. Grädda ca 90 min i 150 grader (130 g om varmluft). Stäng av ugnen och låt kakan eftergrädda minst ett par timmar.

Bred över 1/2 burk lemoncurd (eller klicka om marängen vill gå sönder. Vispa 2,5 dl grädde. Bred över. Garnera till sist med valfri mängd färska bär eller frukt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar