Detta fantastiska recept har jag hittat på www.sarabakar.se Kväll |
Hel sats | Halv sats |
Rågsurdeg | ||
50 g rågsurdeg | 50 | 25 |
125 g vatten | 125 | 62,5 |
100 g rågmjöl | 100 | 50 |
Blanda och låt stå i rumstemperatur över natten. | ||
Skållning | ||
100 g helt Emmer eller Dinkel | 100 | 50 |
100 g hel råg eller rågkross | 100 | 50 |
Häll 500 g kokande vatten över. Låt stå över natten. | 500 | 250 |
Nästa dag | ||
Blanda skållning och rågsurdeg med | 15 | 7,5 |
15 g honung som du löser upp i 50 g vatten | 50 | 25 |
25 g rapsolja | 25 | 12,5 |
50 g rivet äpple | 50 | 25 |
50 g solroskärnor | 50 | 25 |
50 g linfrö | 50 | 25 |
40 g pumpafrö | 40 | 20 |
200 g fint rågmjöl | 200 | 100 |
200 g vetemjöl | 200 | 100 |
400 g grovt rågmjöl, eller så mycket som behövs för att degen ska bli fast och fuktig, inte kletig eller smulig. | 400 | 200 |
20 g havssalt | 20 | 10 |
Härifrån kan man börja baka efter en timme, men det funkar utmärkt att ha degen (väl inplastad) i kyl ett par dagar.
Utbakning:
Kavla så tunt du kan - använd mycket rågmjöl. Lägg över på bakplåtspapper. Spraya tunt med vattenflaska. Lägg på valfri topping och tryck till lite med kaveln så att toppingen fastnar. Skär önskad storlek på dina knäckebröd. På bilden nedan har jag gjort som små munsbitar, de är 3x5 cm. Jag gjorde några plåtar med rosmarin, timjan, flingsalt och chiafrö och några plåtar med lakritsolja, torkad dragon och flingsalt.
Grädda:
5-8 min (ca) i 250:- (ej varmluft). När de är färdiga, låt svalna, bryt sönder bröden och låt ev ligga framme extra om de behöver torkas mer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar