söndag 2 mars 2014

Recept Knäckebröd

Detta fantastiska recept har jag hittat på www.sarabakar.se

Kväll
Hel sats Halv sats
Rågsurdeg
50 g rågsurdeg 50 25
125 g vatten 125 62,5
100 g rågmjöl 100 50
Blanda och låt stå i rumstemperatur över natten.
Skållning
100 g helt Emmer eller Dinkel 100 50
100 g hel råg eller rågkross 100 50
Häll 500 g kokande vatten över. Låt stå över natten. 500 250
Nästa dag
Blanda skållning och rågsurdeg med 15 7,5
15 g honung som du löser upp i 50 g vatten 50 25
25 g rapsolja 25 12,5
50 g rivet äpple 50 25
50 g solroskärnor 50 25
50 g linfrö 50 25
40 g pumpafrö 40 20



200 g fint rågmjöl 200 100
200 g vetemjöl 200 100
400 g grovt rågmjöl, eller så mycket som behövs för att degen ska bli fast och fuktig, inte kletig eller smulig. 400 200
20 g havssalt 20 10

Härifrån kan man börja baka efter en timme, men det funkar utmärkt att ha degen (väl inplastad) i kyl ett par dagar.

Utbakning:
Kavla så tunt du kan - använd mycket rågmjöl. Lägg över på bakplåtspapper. Spraya tunt med vattenflaska. Lägg på valfri topping och tryck till lite med kaveln så att toppingen fastnar. Skär önskad storlek på dina knäckebröd. På bilden nedan har jag gjort som små munsbitar, de är 3x5 cm. Jag gjorde några plåtar med rosmarin, timjan, flingsalt och chiafrö och några plåtar med lakritsolja, torkad dragon och flingsalt. 

Grädda:
5-8 min (ca) i 250:- (ej varmluft). När de är färdiga, låt svalna, bryt sönder bröden och låt ev ligga framme extra om de behöver torkas mer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar